Aký rybársky čln si vybrať

Aký rybársky čln si vybrať Ak ste rybár a rozhodujete sa pre kúpu rybárskeho člnu, plánujete tak čln využívať rekreačne. Pre tento účel použitia sú ideálne nafukovacie člny. Umožnia vám plavbu po pokojnejšej hladine jazier a vodných nádrží, ale aj na tečúcich vodách.

 

Nafukovací čln je pre rybára ideálny
 

Nafukovacie člny sú pre vás ako rybára ideálnou voľbou. Poskytnú vám:

bod vyššiu bezpečnosť (nafukovací čln na vode je pri správnom používaní takmer nemožné prepichnúť. Ak však dôjde na vodnej ploche k prepichnutiu nafukovacieho člna alebo inému výraznému poškodeniu, vzduch z ostatných nepoškodených komôr sa vďaka membránam presunie do prepichnutej komory. Výsledkom je, že vzduch sa rovnomerne rozloží vo všetkých komorách a vy sa včas môžete dopraviť na breh),
bod jednoduchú prepravu (nafukovací čln prenesiete sám bez cudzej pomoci na vami zvolené lovné miesto),
bod jednoduché uskladnenie (jednoducho ho len vypustíte a uskladníte v menších priestoroch),
bod možnosť voľby pri výbere vybavenia člnu (spevnená podlaha z laminátu/ dreva, drevené / plastové sedenie, dokúpenie špeciálnych úchytov na udicu, sonar, mobil apod.),
bod výrazne vyššie pohodlie oproti laminátovým člnom (vďaka posuvným lavičkám si prispôsobíte vnútorný priestor nafukovacieho člna podľa svojej aktuálnej potreby; pasažieri si môžu pohodlne sadnúť po obvode člna na balóny; apod.)
bod možnosť voľby pri výbere motoru na čln (benzínový / elektrický lodný motor / manuálny pohon klasickými pádlami)
bod a v neposlednom rade môžete nafukovací čln využiť aj na iné než rybárske účely (dovolenka pri vode s deťmi apod.).


čln

 

3 kritéria jednoduchého a rýchleho výberu rybárskeho člnu
 

Pred kúpou nafukovacieho člna vám tieto 3 kritériá pomôžu jednoducho a rýchlo vybrať rybársky čln priamo pre vaše potreby. Pri výbere sa zamyslite nad tým,

  1. kritérium: Koľko pasažierov bude v člne?
  2. kritérium: Kde chcete čln využívať?
  3. kritérium: Aký lodný motor chcete mať na člne?

 

Ak si na tieto otázky zodpoviete, vaša voľba bude správna. Kliknite sem a poradíme vám, aký čln je podľa vašich odpovedí ideálny pre vás a vaše potreby alebo pokračujte v čítaní skúseností rybárov, ako sa rozhodovali oni pri výbere člnu. 

 

čln
 

Ako ste rozhodovali pri výbere člnu iní rybári?

Na rybárskom trhu je množstvo rôznych značiek nafukovacích člnov a vybrať je obtiažne. Už viac ako 20 rokov pôsobíme v rybárskom prostredí a naši zákazníci (a rovnako aj my samotní) máme pozitívne skúsenosti s nafukovacími člnmi Sportex. Prečo sa pre nafukovacie člny Sportex rozhodli naši zákazníci?

 

ondra seibert

Keď čln na ryby tak Sportex s Fasten úchytmi - prečo?


Už dlhšie obdobie som si chcel zaobstarať svoj prvý nafukovací čln. Pretože nemíňam peniaze bez rozmyslu, urobil som si prieskum trhu. Hľadal som dobrý pomer medzi použitým materiálom, kvalitou spracovania a cenou. Do oka mi padol čln od známej značky Sportex.

Nemecká firma Sportex s viac ako 70-ročnou tradíciou je synonymom kvality. Zaujalo ma prevedenie nafukovacieho člnu Sportex s FASTEN držiakmi, teda prevedenie s multifunkčnými úchytmi. Vybral som si čln Sportex SHELF FASTEN v dĺžke 290 cm. Táto dĺžka člna je pre mňa ideálna, na rybačky chodím s parťákom.

Viac tu »»»»

 

   
andrea nuna kovac

Rozhodla som sa pre čln Sportex a neľutujem 


Dlho som uvažovala, že si zaobstarám čln. Chodievala som z brehu chytať na jazerá, ktoré nemajú splav na loďku a sú tam miesta, kde sa rybár nedostane bez loďky.
 
A tak som sa rozhodla, že si čln zaobstarám. Spomedzi rybárskych člnov som si nakoniec vybrala nafukovací čln Sportex.

Viac tu »»»»

   
paľo pačky pavlík

Sportex - geniálny čln, ktorý odporúčam


Na potulkách po Dunaji je mojím dlhodobým spoločníkom čln Sportex. Mám ho už asi štvrtú sezónu a je to úžasný pomocník pri love či už na rieke alebo stojatej vode.
 
Čln je stabilný, za 7 minút ho mám nafúkaný a hlavne je ľahký. Dĺžka člnu 250 cm mi bohato postačuje na pohyb aj v prúde alebo vo vlnách. Trojročná záruka je výhoda, ktorá má pri šetrnom zaobchádzaní vôbec nezaujíma! Ale budiš! Môže byť!

Viac tu »»»»

   
dominik musil

Dominik Musil: Nafukovací čln SPORTEX Shelf 270


Pred pár rokmi sme s bratom riešili rybársky čln. V tej dobe sme mali laminátový čln, ktorý mi síce vyhovoval, ale bol problém s jeho skladovaním a prenášaním. Ak som chcel ísť sám na ryby, tak nebola šanca vziať so sebou čln. Začali sme teda uvažovať o kúpe nafukovacieho člnu. Aký však kúpiť? 

Na internete bolo množstvo člnov od rôznych predajcov a vybrať si ten správny nebolo jednoduché. Chceli sme kvalitu za rozumné peniaze a platiť za čln obrovskú sumu bolo pre nás vtedy nereálne. Začal som sa pýtať, zistovať informácie a pozerať videá. Pomerne ma zaujali člny Sportex, ktoré sa dali zohnať v rozumnej cene a ponúkali k nim dlhšiu záruku. Čln je jedna z vecí, od ktorých očakávam, že vydržia vo výbave dlhé roky bez výmeny.

Viac tu »»»»

 

 

Nafukovacie člny Sportex 

  • sú vyrobené z 5vrstvového PVC materiálu s prekladanými zváranými švami, čím je zaručená ich dlhá životnosť, vzduchotesnosť, ochrana pred vonkajším poškodením slanou vodou, teplom či chladom, UV žiarením, olejom a palivám.
  • plastifikačná prísada, ktorá sa pridáva pri výrobe, zvyšuje elasticitu materiálu, čo je obzvlášť dôležité pri rozkladaní a skladaní člnov za nízkych teplôt.
  • ľahko prístupné zapustené ventily,
  • výber z 3 druhov podláh : pevná, lamelová alebo nafukovacia podlaha (pevná a lamelová podlaha majú protišmykové prvky, čo je na vode veľmi efektívne a bezpečné; nafukovacia podlaha výrazne znižuje hmotnosť člna, je tichá - pri dopade predmetov na podlahu sa nevytvára hluk na rozdiel od pevnej a lamelovej podlahy),
  • jedna alebo viac lavičiek vo vnútri nafukovacieho člna (počet lavičiek sa líši od typu a veľkosti člna) - pozíciu lavičky si môžete prispôsobiť podľa vlastnej potreby a dosiahnuť tak optimálne pohodlie,
  • nízka hmotnosť a malá transportná veľkosť (jednoduchá manipulácia a preprava, napr. v kufri vášho auta)
  • sú skladné, no napriek svojej skladnosti disponujú po nafúknutí extrémne veľkým úložným priestorom, ktorý vystačí dvom dospelým osobám aj s potrebnou výbavou (pri modeli Shelf 270)
  • súčasťou výbavy člnov SPORTEX sú: kĺbové úchyty na veslá a úchyty na zaistenie v prípade ich nepoužívania alebo pri preprave (okrem menších rozmerov Delta), veslá, žaba na fúkanie, opravárenská súprava, užívateľský manuál, taška na prepravu, pevné lavičky a pevná lamelová podlaha s protišmykovou úpravou

 

čln sportex

Delta, Nautilus alebo Shelf?


Nafukovacie člny SPORTEX ponúkame v rôznych modeloch. Tieto modely sa od seba v určitých špecifikáciách líšia, takže si môžete spoľahlivo zvoliť čln, zodpovedajúci presne vašim individuálnym požiadavkám. Všetky tri modely majú moderný, príjemný dizajn a sú dostupné v dvoch farebných prevedeniach: zelenej a šedej a záleží len na vašich osobných preferenciách, ktorému dáte prednosť. 

 

clny


Člny Sportex Delta (v dĺžkach 210, 240 a 260cm)

  • Extrémne nízka prepravná hmotnosť
  • Dostatočná nosnosť
  • Ak chcete používať čln s motorom, pre pripojenie motora je potrebné použiť zadný úchyt, ktorý si môžete zakúpiť v sete spolu s člnom



Člny Sportex Nautilus (v dĺžkach 270 a 300cm)

  • Mimoriadne stabilné člny s veľkou nosnosťou – až 400kg a sú vhodné aj pre 3 dospelé osoby
  • Pre pripojenie motora je potrebné použiť zadný  úchyt, ktorý si môžete zakúpiť v sete spolu s člnom
  • Väčší priemer balónov ako u série Delta ( väčšia nosnosť, väčšie pohodlie - lavičky na sedenie sú vyššie od podlahy)



Člny Sportex Shelf (v dĺžkach od 200 do 420cm)

  • Člny so „zrkadlom“, teda pevným zadným čelom pre uchytenie motora,
  • Vďaka plavákom s väčším priemerom sú mimoriadne stabilné a majú aj vysokú nosnosť (napr. Shelf 200 má nosnosť 150kg, pričom je vhodný pre 1 osobu a Shelf 310 dokonca až 500kg a v jeho posádke môžu byť až 4 dospelé osoby)
  • Na výber máte člny Shelf s lamelovou, pevnou alebo nafukovacou podlahou

 

Rozdiely medzi pevnou /  nafukovacou / lamelovou podlahou

Pevná podlaha Nafukovacia podlaha Lamelová podlaha
+ vysoká stabilita
+ dlhodobo môžete stáť v člne
 
+ nízka hmotnosť
+ skladné, jednoduchý transport, rozkladanie
+ vhodné aj pre jedného človeka
+ vysoká stabilita
+ vhodné aj pre dlhé lovy po stojačky ( prívlač,...)
+ nízka hmotnosť
+ skladné, jednoduchý transport, rozkladanie
+ vhodné aj pre jedného človeka
 
- vyššia hmotnosť
- pre manipuláciu ideálne 2 ľudia
  - len na krátke postavenie v člne

 

Pri samotnom výbere modelu nafukovacieho člnu SPORTEX zvážte, aký vy sami chcete rybársky čln. Ponúkame vám 3 kritériá voľby, po ktorých zodpovedaní sa budete vedieť rozhodnúť pre konkrétny model.
 

TRI kritériá voľby rybárskeho nafukovacieho člnu

Počet osôb v člne (nosnosť člna)
 

  • Chcete sa v člne plaviť sám? Najvhodnejším člnom pre vás bude čln s dĺžkou cca 200 až 250 cm.

    Náš tip: Nafukovací čln SPORTEX Shelf 200 - ​je ultra ľahký, skladný, viem si ho sám spustiť na vodu, aj napr. na strmých a zarastených brehoch.
     

     

  • Ak na palube člna budete dvaja alebo viac pasažierov, vyberajte si člny s dĺžkami od 250cm a viac. Treba si uvedomiť, že rozdiel v dĺžke má minimálny vplyv na transportnú veľkosť, ale obrovský vplyv na vaše pohodlie a bezpečnosť. Väčší čln zaručí, že aj po uložení celej výbavy, tašiek, kufríkov atď poskytne dostatok miesta pre nohy.

    Náš tip: Nafukovací čln SPORTEX Shelf 270​ je ideálny hlavne pri dlhších prívlačových výletoch.  

 

 

Miesto využitia člna
 

 

 

Lodný motor
 

  • Na stojaté, menšie vody odporúčame elektromotory, ktoré sú tiché, ekologické, ľahké na transport, šetria vašu peňaženku úsporou za benzín, pričom dosahujú vysoké tlačné sily porovnateľné s benzínovými motormi.

    Náš tip: elektromotor RHINO VX
     

     

  • Na veľké priehrady, rieky a dlhé rýchle presuny odporúčame benzínové motory novej generácie, ktoré sú pomerne tiché a šetrné k prírode. Je historicky dané, že absolútnou špičkou sú japonské lodné motory.

    Náš tip: benzínový lodný motor TOHATSU

 



Pozn. Ak nemáte preukaz vodcu malého plavidla, môžete používať výlučne iba rekreačné plavidlá (tj. malý čln s malým motorom). Všetky motory nad 5HP podliehajú registrácii na dopravnom úrade (bývalá štátna plavebná správa). Ak teda nie ste držiteľom oprávnenia Vodca malého plavidla je z tohto pohľadu rozumná voľba motor do 5HP.

 

Prečítajte si recenzie
Keď čln na ryby tak Sportex s Fasten úchytmi - prečo? recenzuje Ondra "Sajby" Seibert
Sportex - geniálny čln, ktorý odporúčam recenzuje Paľo Pavlík
Rozhodla som sa pre čln Sportex a neľutujem recenzuje Andrea Nuna Kovac
Nafukovací čln SPORTEX Shelf 270  recenzuje Dominik Musil
Nafukovací čln Sportex Shelf 230 recenzuje Michal Bien

 

 

čln sportex

 

Neprehliadnite: Nafukovacie člny Sportex ponúkame aj v cenovo výhodných setoch

 

člny sportex s fasten úchytmi

 

Navrch stránky