Signalizátory záberu – s nimi či bez nich?

Signalizátory záberu – s nimi či bez nich?

Signalizátory záberu sa na trhu objavili ešte v minulom storočí. U niekoho to možno vyvolá úsmev, ale ak sa nad tým zamyslíte - je to tak.

Už takmer ani neexistuje voda, kde by sme potme, ale aj počas dňa nepočuli to povestné pííííp, ktoré ale nemusí vždy znamenať záber ryby. Niektorí z nás aj pri šponovaní vlasca po nahodení nechajú signalizátor zapnutý, a tým nevedome provokujú alebo rušia ostatných. Tak či onak, väčšina z nás si už nevie lov bez tejto pomôcky ani predstaviť. Hlavne, ak aktivita rýb je slabá, nemusíte mať stále nalepené oči na svojho „policajta“, ale spoliehate sa na zvuk. Otázkou je, či je signalizátor nevyhnutnou pomôckou pri love kaprov alebo iných rýb. Určite sa dá loviť aj bez neho, o tom niet pochýb, ale lov pomocou signalizátora záberu je oveľa pohodlnejší.

 

Signalizátory záberu – výhody:


Ako bolo spomenuté, spoliehate sa na svoj sluch. To znamená, že počas lovu rýb môžete pokojne čítať, alebo sa venovať dnes tak obľúbenému surfovaniu po nete.  Môžete si zdriemnuť a jednoducho nevenovať pozornosť len udiciam. Ak máte signalizátor s príposluchom, máte to ešte jednoduchšie. Niektorí tvrdo spia a klasický pípač ich ani nezobudí. Signalizátory s príposluchom majú tú výhodu, že si ich môžete položiť hneď vedľa ucha a nastaviť hlasitosť len na vysielači. Ostatní vôbec nemusia počuť že máte záber, viete to len vy.

Lov kapra je dnes asi najrozšírenejším a povestné jazdy sú snom každého kaprára. Niekedy sme sa spoliehali na zvuk cievky, dnes si môžeme nastaviť hlasitosť a tón tak, ako chceme.

Rybárske signalizátory sa neustále zdokonaľujú. Príposluch, teda malá vysielačka už dokáže zachytiť záber na stovky metrov. Okrem toho sú tu aj funkcie osvetlenia prútov, signalizácia jazdy a padáka, nastavenie citlivosti tak, aby vám zábery nerobil vietor, dokonca bola vymyslená funkcia proti krádeži prútov, ktorá našla u mnohých z vás veľké sympatie. Ak vám niekto dvihne prút zo stojana, signalizátor vás na to upozorní. Super vec.
 

Samozrejme, signalizátory záberu sa nepoužívajú len v kaprarine. Využívajú ich tak sumčiari, ako aj klasickí rybári loviaci na kŕmitká. 

Využiť sa dajú aj počas lovu dravcov, keď pred špičku umiestnite koncového policajta, cievku odklopíte ako pri nahadzovaní a čakáte. Zubáč, či šťuka ťahá vlasec z odklopenej cievky, necíti odpor, ale signalizátor vrieska ako o dušu. Sú to veľmi adrenalínové rybačky.

Z uvedeného jasne vyplýva, že signalizátor záberu je dnes už neodmysliteľnou súčasťou väčšiny z nás a pre svoje výhody nachádza stále viac svojich priaznivcov.

 


Nemusíte za ne vyhadzovať kopec peňazí. Záleží len na vás, aký si vyberiete. Dnes sú na trhu aj veľmi dostupné verzie, doslova za pár eur.
 

Signalizátory záberu - delenie:

 

Preskúmajte: Celá ponuka rybárskych signalizátorov záberu



Signalizátory záberu, dobrá vec. Má to už dnes každý z nás. Niektoré sú s príposluchom, niektoré bez neho. Ja som si tento rok kúpil prvýkrát v živote signalizátory s príposluchom, ale vieme pokiaľ ten príposluch funguje? A na toto máme pre vás pripravenú ďalšiu porovnávačku produktov. Nech sa páči. Zdravím vás, všetkých rybárov. Aj do tejto relácie som si pre vás pripravil jeden z testov na podnet jedného z vás. Budeme porovnávať tieto sady signalizátorov s príposluchom na vzdialenosť. Budeme porovnávať citlivosť každého signalizátory zvlášť a budeme všetko zapisovať do pripravenej tabuľky. Tak poďme si teraz predviesť jednotlivé signalizátory, čo nám dokážu a čo nám nedokážu spraviť. Máme ich pozapínané, takže , počujeme , že má rozpoznanie aj spätného záberu, ale s rovnakým tónom. Máme rozpoznanie spätného záberu nie len zvukom , ale aj svetelnou signalizáciou. Tu máme len zvukom a tento tiež má aj zvukom  , aj svetelným. Test nám začína , zapínam hodinky, pekne nám bude ukazovať metre. Ahoj. Takže, som pri tabuľke 100m. Skús potiahnuť silónmi prosím. Začínam, signalizátor číslo 1. Funguje samozrejme. To som rád, že má ten správny dosah. Ideme signalizátor č.2. Funguje. Signalizátor č.3. Ďakujem ide. Signalizátor č.4 na 150m.  aj ten zaznamenaný ďakujem. Som na méte 200m. Niektorí výrobcovia uvádzajú ako maximálnu hranicu. Poďme na to. Funguje, super ideme ďalej. Signalizátor č.2. Všetko funguje.  Signalizátor č.3. A máme prvého vypadlivca. 300m , signalizátor č.1. Zachytené. Zachytené. Dobre. Začíname druhý test a to cez zarastené prostredie. Signalizátor č.1. Zachytené. Signalizátor č.2 cez húštiny. Zachytené. Super  180m cez húštiny. Zachytené 180m signalizátor č.2. Sme mimo. Ok signalizátor č.3 cez húštiny. Rozumiem. Nič. A daj mi posledný. Číslo 4 cez húštiny. Máme 200m. signalizátor č.1 200m. Takže žiadny signál neprišiel. Píšem 180m jednotka v zarastenom poraste. Dvojka, trojka, štvorka 150m v zarastenom poraste. Super parádne výsledky. Dostali sme sa k poslednému testu a to je meranie citlivosti signalizátoru. Budeme merať minimálnu a maximálnu citlivosť každého signalizátora zvlášť.  Budeme potrebovať meter a rovno poďme na to. Ano, takže každý 1,5cm je minimálna citlivosť. Tu mi to ide približne po centimetri. A tento má dokonca menej , alebo približne cm, tu píšem po centimetri. Ten posledný, neviem či to vy diváci počujete, ale je to menej ako centimeter. V tom vetre to je zle počuť. Tak a poďme merať posledný test a to je maximálna citlivosť. Na signalizátoroch si to prehodíme. Meriame maximálnu dĺžku citlivosti. Druhý, security. Tento má 7cm. Tretí howler. To je cca 10cm. X lite. Čo dodať na záver milí diváci. Porovnal som pre vás 4 signalizátory so 4mi príposluchmi. Všetky údaje som poctivo zapísal do tabuľky, ktorú práve vidíte. Bude len a len na vás , ktorý signalizátor si vyberiete a ktorý bude pre vás ten správny. Či už v porovnaní na dĺžke, alebo v porovnaní na citlivosti. Vybrať si musíte každý sám.



Signalizátory záberu - testy:

V roku 2017 boli na vybraných modeloch signalizátorov záberu urobené testy. Testovali sa signalizátory záberu s príposluchom. Porovnávali sa parametre dosah, citlivosť, rozpoznávanie spätného záberu, možnosť pripojiť svietiaci 
swinger,..

 Viac o tomto teste signalizátorov sa dozviete: Šokujúce odhalenie - TEST signalizátorov 3 + 1 s príposluchom

Navrch stránky