Aký stalker prút si vybrať?

Aký stalker prút si vybrať? V poslednej dobe sa stretávam s čoraz väčším záujmom kaprárov o krátke stalkerové prúty. Niekto by povedal, že sú určené prevážne na lov z člna, zarasteného brehu alebo na použitie v neprístupných, zarastených miestach. 

 

V podstate áno, je to tak. Ale veľa z vás si ich kupuje hlavne kvôli ich malej transportnej dĺžke. Ďalšou takou témou ohľadne stalker prútov je, akú libráž použiť pre stalker prút?
 

stalker prúty sportex sportex prúty stalker

 

Podľa miesta lovu zvoľte stalker prút

Tu by som vám poradil najskôr odpovedať na jednu dôležitú otázku, a to kde budem chytať?

Pri tejto otázke sa nám naskytuje viacero možností:

  • lov rýb na rieke, 
  • rybolov z člna, 
  • lov rýb na krátku vzdialenosť
  • alebo budeme loviť ryby v zarastených jazerách a ramenách, kde máme sťažený prístup, 
  • poslednou možnosťou je použitie stalker prútu na vyvážanie.

 

Lov rýb na rieke

V prípade, že chceme prúty vyslovene len na lov na rieke, musíme brať do úvahy, aká rieka to je, teda aký silný prúd v rieke tečie. Nie vždy je prúd rovnaký a s tým musíme rátať. Preto by som z mojej osobnej skúsenosti volil prút o vrhacej záťaži 3lbs. Na takýto prút sa nemusíme báť zavesiť záťaž pokojne aj 350g. 
 

catapult cs-3 stalkerCatapult CS-3 Stalker pri dvíhaní 3 kg záťaže do vzduchu

Sami dobre vieme, že ak je prúd silný, pohne nám aj s takto ťažkým olovom po dne. Tu sa mi hodí veľmi dobre prút SPORTEX Catapult CS-3 Stalker. Tento prút je priam stavaný do takýchto extrémov. Je dostatočne tuhý a zároveň si s ním vychutnáte zdolávanie riečnych kaprov.

 

RECENZIA: Prečítajte si správu z testovania prútu Sportex Catapult CS-3 Stalker. Kliknite sem »»

 

Lov rýb z člna

Rybolov z člna nám umožňuje dostať sa ku kaprom podstatne bližšie, ako keď chytáme z brehu. Tu je využitie stalker prútov priam nevyhnutné kvôli ich krátkemu rozmeru. Ide o to, že v člne nemáme toľko miesta, aby sme tam manipulovali s prútmi 3,6m alebo 3,9m dlhými. Preto je rozumné použiť týchto trojmetrových pomocníkov. Mne osobne sa najviac zapáčil prút Invictus Boat
 

sportex invictus boat
Invictus Boat a 4 kilogramy zavesené vo vzduchu. Neskutočná sila!!!
 

Už to označenie BOAT nám hovorí, že to je prút do člna. Invictus je dostupný v dvoch librážach, a to v 2,75lbs a v 3lbs. Uprednostnil by som skôr 2,75-librovú verziu. V prípade, že rybu zdolávame z člna, nepotrebujeme zbytočne tuhý prút. Tento nám dokonale odpruží všetky výpady pri zdolávaní a umocní nám pôžitok z neho. 
 

RECENZIA: Prečítajte si správu z testovania prútu Sportex D.N.A. Carp Stalker. Kliknite sem »»

 


Lov rýb pri brehu a v zarastených vodách s prekážkami

Ide vlastne o lov pri brehu, poprípade maximálne tak do 30-metrovej vzdialenosti. Tu potrebujeme mať prút viac-menej univerzálnejší. To znamená dobrý na zdolávanie, ale zase pevný a silný na to, aby sme zastavili unikajúcu rybu po kontakte s háčikom, kedy prudko vyštartuje a my ju musíme otočiť pred prekážkou, v ktorej by sme ju mohli stratiť. 


fbc stalker


Na takýto lov by som si vybral prút F.B.C. Stalker. Je to taká anglická klasika. Kto to pozná, vie, že v Anglicku sú malé jazerá s množstvom prirodzených prekážok, kde žijú veľké a staré kapry, ktoré tieto vody dokonale poznajú. Vždy ak kapra chytíte v blízkosti tejto prekážky, okamžite si to kapor napáli rovno do nej. FBC sú prúty presne na toto stavané a vo verzii 10 ft a 3lbs sú dokonalou pomôckou na takýchto jazerách, poprípade menších mŕtvych ramenách s popadanými stromami a zarastenými leknovými poliami.


sportex fbc stalker prút
F.B.C Stalker a jeho skvelá akcia pri záťaži jeden kilogram
   

Prúty na vyvážanie

V tomto prípade je to každého osobná voľba, aký prút, respektíve v akej libráži bude daný prút na vyvážanie. Podstatné je, aby bol 10ft teda 3m dlhý. Prečo?  Pretože s kratším prútom je podstatne lepšia manipulácia v člne. A po druhé pri podoberaní ryby nemusíme zakláňať prút ďaleko za náš chrbát a možno v nejakom zlom momente sa ryba rozhodne spraviť výpad pod čln, a to by znamenalo zlomenie prútu a stratu možno kapitálneho úlovku. 


sportex morion st stalker

 

Keď som už načal tému, akú libráž zvoliť, tak by som vybral prút s vrhacou záťažou 2,75lbs. Tento prút je ideálny na potreby vyvážania. Môžeme naň zavesiť hocijakú váhu, veď nenahadzujeme, tak nám to je jedno. A prečo 2,75lbs?

 

Zaujíma vás, aké rybárske prúty alebo aké rybárske navijaky sú najvhodnejšie, ak chcete dosahovať dlhé hody? Tak si určite pozrite naše testy v nahadzovaní do diaľky tu.

 

Aby sme si vychutnali zdolávanie ryby a neťahali ju z vody ako vrece. Predsa je to živý tvor a zaslúži si našu úctu. Perfektný prút na takýto spôsob lovu je SPORTEX Morion Stalker. Vynikajúce vlastnosti blanku, svelá akcia a dizajnovo tiež veľmi pekne spracovaný prút.

 

morion stalker
Morion ST Stalker v plnom nasadení


Dúfam, že som vám týmto článkom pomohol pri výbere toho správneho stalkerového prútu pre vaše potreby. Ak sa chcete poradiť, veľmi rád vám odpoviem na vaše otázky, ktoré môžete posielať na stránku sports.sk alebo na FB.


Za SPORTEX Team Slovensko

Braňo
 

 


Pozrite si:

 

Rybárska Televízia 10/2020 - Veľký záťažový test stalker prútov

 

 

 

Zaujíma vás, aké rybárske prúty alebo aké rybárske navijaky sú najvhodnejšie, ak chcete dosahovať dlhé hody? Tak si určite pozrite naše testy v nahadzovaní do diaľky tu.

 

Navrch stránky