Aké plaváky na sumce

Aké plaváky na sumce

Najväčšieho predátora našich vôd, sumca, možno loviť viacerými spôsobmi. Okrem lovu sumca na ťažko, prívlačou či vábením je veľmi obľúbený aj lov sumcov na plavák. Aké sú výhody tejto techniky? Kedy sa oplatí použiť plavák a pre aký sa rozhodnúť?

Zoznámte sa: Sumec západný (Silurus glanis)

(iné názvy: sumec obyčajný, sumec veľký, staršie: hrča obyčajná)

Sumec je, okrem jeseterovitých rýb, najväčšia sladkovodná ryba v Európe. Hovorí sa mu aj kráľ našich vôd. Jeho tlama je vybavená dvomi dlhými fúzmi v hornej čeľusti a štyrmi kratšími v spodnej, ktoré mu nahrádzajú zle vyvinutý zrak. Obľubuje hlbočiny a bahnité dno s bujnou vegetáciou a prekážkami. Živí sa rôznou potravou, zbiera červy, pijavice, no a samozrejme, loví ryby. Tie si vyberá z ponuky prostredia, v ktorom žije a je pri tom dosť náladový. Okrem bielych rýb obľubuje aj liene a kapry. Lovná miera sumca je 70cm.

 

Ako možno uloviť sumca?

Medzi základné techniky či spôsoby lovu sumca patria:

  • Lov sumca na ťažko
  • Lov sumca na plavák
  • Lov sumca prívlačou
  • Lov sumca vábením
lov sumca na plavák

Lov sumca na plavák


Kedy sa oplatí na lov sumca použiť plavák?

Plavák na sumca sa oplatí použiť vždy. Nikdy totiž nevieme, kde a kedy začne tento dravec loviť. Z toho dôvodu nastražíme jednu rybku tesne pod hladinu a druhú asi meter nad dno. Pri nastražení rybky nad dno používame buď hladinový priebežný plavák alebo podvodný plavák.

Lov na plavák vám môže priniesť úspech aj vtedy, ak lov na položenú nefunguje. Predsa rybka umiestnená na spôsob plávaná má väčší priestor na pohyb a správa sa prirodzenejšie.


Klikni pre: Ako na sumca? Lov sumca s Petrom Martišom
 


Aké sú výhody lovu sumca na plavák?

Sumec sa nie vždy nachádza pri dne. Aj keď odpočíva, tak využíva k tomu potopené prekážky, niekedy aj tesne pod hladinou. Na lov vyráža spravidla na prelome svetla a tmy. Ak loví na hladine, čo ľahko rozoznáme podľa jeho zvukov, je nutné použiť plavák. Inak totiž rybku na hladine nedokážeme udržať.  Lov sumca na plavák je okrem vábenia asi najobľúbenejším spôsobom lovu tohto predátora.

 

Podľa čoho vyberáme sumcové plaváky a aké poznáme?

Plaváky na sumca vyberáme vždy podľa toho, kde sumec loví, a preto rozoznávame:

  • Podvodné plaváky
  • Hladinové plaváky



Podvodné plaváky

Podvodné plaváky ešte môžeme rozdeliť na klasické tiché, ktoré pod vodou nevydávajú žiadny zvuk a plaváky, tzv. hrkotavé či hrkálky, ktoré majú v sebe umiestnené guľôčky, ktoré vplyvom prúdu alebo pohybu rybky vydávajú zvuky.


Klikni pre: Podvodný plávak - magnet na sumcov!

 

Hladinové plaváky

Hladinové plaváky tiež poznáme tiché a zvukové, no okrem toho ich delíme hlavne na plaváky pevné a priebežné.

Pevný plavák je taký, kde si zafixujeme určitú hĺbku a oplatí sa ho použiť skôr v plytčinách alebo v hĺbkach, ktoré nepresahujú dĺžku udice. Ak máme totiž prút dlhý 3 m a nastavíme hĺbku 5m, tak skôr ako sumca na háčiku uvidíme, nám plavák narazí na prvé očko. Dá sa to riešiť vytrhnutím anténky plaváka, ktorý po tom skĺzne až k olovku. Tento spôsob však vyžaduje prax a hlavne rozvahu.

Ak sumca hľadáme vo väčších hĺbkach používame skôr priebežné plaváky. U týchto nastavíme hĺbku ponoru pomocou zarážky.



Klikni pre Plaváky na sumca
 

V ruke mám opäť niekoľko plavákov. Je to ukážka plavákov na lov sumcov. Sú tu tri základné typy. Tieto plaváky sú vyrábané v rôznych veľkostiach, podľa toho, akú veľkú nástrahu potrebujeme použiť. Pri love sumcov samozrejme používame väčšie rybky, prípadne nadáje, alebo podobné nástrahy. K tomu musíme aj prispôsobiť veľkosť plaváku. Sú tu plaváky, ktoré sú priebežné a sú tu také, ktoré tiež vieme zhotoviť priebežne, ale musíme ich poistiť zarážkou.



Autor: Peter Martiš ml.

Navrch stránky