Rybársky stojan – neodmysliteľný pomocník pri vode

Rybársky stojan – neodmysliteľný pomocník pri vode

Je veľa spôsobov lovu, veľa rybolovných techník, ale každú z nich spája jedna spoločná vec, a tou je rybársky stojan. Dnes si už ani nevieme predstaviť rybačku bez tohto nemého pomocníka, teda za predpokladu, že nechceme držať prút niekoľko hodín v ruke alebo ho mať pohodený na zemi. Kaprári, feedristi, sumčiari, plavačkári. Všetci stojan potrebujú a technológia výroby sa im prispôsobuje.

Lov kapra

Pri love kaprov, ale aj iných rýb spôsobom položená (na ťažko) sa od nepamäti používali a dodnes používajú klasické vidličky (rásošky). Je to najjednoduchší stojan, ktorý je už aj výškovo nastaviteľný. V dnešnej dobe sa už vyrábajú tieto stojany aj s vymeniteľnými koncovkami. Na základnú tyčku so závitom je možné namontovať klasickú vidličku (rohatinku), koncovú vidličku (rohatinku) alebo signalizátor záberu. Vyrábajú sa už aj zavŕtavacie tyče so závitom, ktoré sú použiteľné hlavne na miestach s tvrdým povrchom, kde nie je možné zapichnúť klasickú vidličku.

Rásoška teleskopická plast. predná 45-75cm

Teleskopický zapichovací držiak prútu so svietiacou plastovou hlavou

Rohatinka predná - SPORTS

Držiak na udice alebo signalizátory so závitom 




Tripody

Tripody sú vylepšené, moderné verzie stojanov, určených pre lov kaprov. V poslednom období sú využívané v upravenom stave aj feedristami. Tripod je stojan - trojnožka, teda má tri nohy, čo umožňuje jednoduchú manipuláciu pri prenášaní a zmene lovného miesta. Nohy sú výškovo nastaviteľné a hlava stojanu  umožňuje nasmerovanie prútov podľa rozhodnutia rybára. Tento stojan má aj nastaviteľný sklon, čo umožňuje postavenie prútov takmer kolmo alebo tiež vodorovne či dolu. 


Rybársky tripod kovový šírka:50, dĺžka:125, výš:75cm

Tripod teleskopický
Browning Tough Pod-robustný tripod
Tripod adaptér
Rybársky stojan - Tripod na váženie Deluxe


Rodpody

Rodpod je podobný tripodu, od ktorého sa líši hlavne tým, že má štyri nohy, a tým pádom je stabilnejší. Samozrejmosťou rodpodov sú výškovo nastaviteľné nohy a nastaviteľný sklon prútov. Taktiež je možné meniť dĺžku tela samotného stojanu v závislosti na dĺžke vašich prútov. Tripod a rodpod sú zostrojené tak, aby ste na ne mohli ľahko a rýchlo namontovať signalizátor záberu.

Stojan na udice Maxi RODPOD Inferno 3

Rybársky stojan Basis Rodpod 68 na tri rybárske prúty
SPORTS Transformer pod - Pre tri rybárske prúty
Radical Freestyle Rod Pod


Feeder

Lov jemnou feedrovou technikou je čoraz obľúbenejším spôsobom chytania rýb. A práve z toho dôvodu sa tejto oblasti venuje patričná pozornosť pri výrobe doplnkov. Takisto feedristi potrebujú pre lov špeciálne stojany, zhotovené na tento účel. Ako bolo spomenuté v poslednom období sa využívajú upravené tripody, ktoré sú charakteristické špeciálnou feedrovou podpierkou. Podpierka sa dá samozrejme namontovať aj na klasickú tyč so závitom. Feedrové podpierky bývajú rôznych tvarov.

Podpierka s nastaviteľným sklonom
SPORTS Feeder Set 3F - signalizátor, stojan + podpierka




Univerzálny stojan

Existujú aj stojany, ktoré je možné použiť takmer pri všetkých druhoch lovu od kapráriny cez feeder až po plávanú. V krajnom prípade sa dajú využiť aj pri love sumcov, mieňov.

Teleskopický stojan na jeden prút


Sumčiarske stojany

Sumec je nepochybne najsilnejšou rybou, ktorú možno v našich podmienkach uloviť. Loví sa prevažne v noci a stáva sa, že rybár počas záberu oddychuje na lehátku. Záber sumca je razantný a ak nie je udica naozaj poriadne ukotvená, určite nám ju vytrhne a zmizne vo vode. Sumčiarske stojany neradno podceňovať a ak sa vyberiete na lov sumcov, tak dobrý stojan je takisto dôležitý ako prút. Stojan musí byť dostatočne hlboko zapichnutý v pevnom teréne. Dnešný trh ponúka spoľahlivé sumčiarske stojany v rôznych prevedeniach.

Sumcový držiak prútu s kladkou rozoberateľný
Black Cat Tripod Godzilla




Stojany určené pre lov z člna

Lov z člna má určite svoje čaro. Člnom sa dostanete na miesta, kam nikdy z brehu nehodíte a dostanete sa na miesta, ktoré nie sú rušené. Samozrejme aj v člne je nutné udicu nejakým spôsobom položiť, aby ste o ňu pri prudkom zábere neprišli. Stojany určené pre lov z člna sú vyrábane tak, že ich je možné uchytiť na lavičku alebo špeciálnou hlavicou na otvor v člne. Hlavne člny SPORTEX sú pred pripravené pre použitie viacúčelových držiakov.

Univerzálny držiak prútu na čln
Polohovatelný držiak prútu


Riečny lov

Počas lovu na riekach sa praktizuje postavenie udíc kolmo. Na to je tiež potrebné mať dostatočne pevný stojan, ktorý nám toto umožní. Ak je prút postavený kolmo hore, vlasec ide do vody takmer kolmo z hora a tým pádom nevznikajú oblúky. Pri riečnom love sa dajú použiť aj výškovo nastaviteľné tripody alebo špeciálne stojany určené na riečny lov.

Podpierka rúrková sklopná
Podpierka rúrková so špicom - Držiak prútu ZEBCO
Podpierka trubková



Stojan na dáždnik

Slnko, dážď, v noci rosa, či hmla. Pred týmto všetkým vás ochráni obyčajný rybársky dáždnik. Je skvelým pomocníkom do každého počasia (okrem silného vetra). Ale aj dáždnik je nutné dobre uchytiť. Samotné zapichnutie do zeme síce v ideálnych podmienkach stačí, ale aj slabý vietor vám takto umiestnený dáždnik vytrhne a odnesie. Z toho dôvodu sa dáždnik vkladá do špeciálnych stojanov.

Podporná burková tyč k dáždniku Bankstick
Akcia Rybárske kreslo + dáždnik s bočnicou 250cm




Domáce uskladnenie prútov

Kde máme doma uskladnené udice? Niekto ich necháva v aute, ten lepší ich postaví do skrine, niekto ich oprie do kúta apod. s uskladnením udíc sú problémy. Riešením je umiestniť naše prúty do obalov, aby sa nepoškodil blank či očká. V kúte, skrini, aute dochádza veľmi často k poškodeniu udíc, a tak k značným finančným stratám. Pohodlným riešením a cenovo dostupným je zadovážiť si domáci stojan na rybárske prúty, ktorý upevníte na stenu a prút doň jednoducho postavíte.

Držiak pre rybárske prúty na stenu



Pomohol vám tento článok alebo sa vám páčil? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Navrch stránky