Aké plaváky na zubáče

Aké plaváky na zubáče

Zubáč obyčajný parí k dravcom, ktorého túži mať na svojom prúte asi každý rybár. Loviť ho možno viacerými spôsobmi. Ak sa rozhodnete pre lov zubáčov na živú alebo mŕtvu rybku, jednou z najúspešnejších techník je lov na plávanú.

Zoznámte sa: zubáč veľkoústy (Sander lucioperca)

Zubáč veľkoústy (st. názov Zubáč obyčajný) dokáže narásť do nesmiernych rozmerov, až cez 1 meter. Medzi jeho najobľúbenejšie pochúťky patria belice, červenice, alebo aj malé ostrieže. Najlepšie sa mu darí na piesčitom, či štrkovom dne. Vytiera sa od apríla do mája. Obľubuje prekážky, hrany a hlbočiny, ktoré mu poskytujú útočisko. Na plytčine  ho vidno hlavne v noci, kde atakuje svoju korisť. Loví v dvoch fázach. Prvá fáza je na rozhraní svetla a tmy a druhá hodinu, až dve po zotmení. To je aj ideálny čas, kedy na zubáča treba vyraziť.
 


Lov zubáča na plavák


Kedy sa oplatí loviť zubáča na plávanú?

Pokiaľ chceme loviť pod nohami alebo vyslovene na krátke vzdialenosti.
 


zubáč



Pre koho je tento spôsob lovu zubáča určený?

Lov na plavák vyžaduje jemnú techniku, vytrvalosť, poznatky z terénu, absolútnu nehlučnosť a v neposlednom rade maximálnu ostražitosť. Plavák musíme mať neustále na očiach, pretože záber môže prísť naozaj hocikedy a my musíme okamžite reagovať. Ak ste sa v tomto našli, potom je tento lov pre vás ako stvorený.

 

Aká výbava na lov zubáča na plávanú?

Lov na plavák je ideálny pri bezvetrí. Ide o najjemnejšiu techniku lovu tohto dravca, pri ktorej určite nebudeme používať hrubé koncové montáže, ani tvrdé vybavenie. Prúty postačia od 2,7m do 3,3m, prípadne 3,6m. Navijaky 30,40,50, ako komu pasuje. Baitrunnerové navijaky sú výhodou vďaka voľnobežnej cievke, hlavne na stojatých vodách. Silón úplne stačí 0,26mm. Plavák musí byť presne vyvážený a čo najľahší. Pri nočnom love do antény plaváku osadíme chemické svetlo. Vidíme presne, kam zubáč s nástrahou smeruje.

Klikni pre:

Prívlačové prúty
Prívlačové navijaky

Viac...



Plaváky na lov zubáčov

 

Aké plaváky sú vhodné na lov zubáča?

Plavák by mal byť čo najjemnejší, keďže aj nástrahy sú menšie. Veľkosť plaváku vyberáme podľa typu vody, kde chytáme, či stojatá alebo tečúca. Ďalej, podľa hĺbky vody a vzdialenosti, ako ďaleko od brehu chceme nahadzovať. Najpoužívanejšie sú od 3 do 8 gramov. Obrovskou výhodou sú plaváky na chemické svetlo, ktoré sa dajú použiť počas celého dňa a navyše do antény sa dá vložiť chemické svetlo.


Klikni pre Plaváky na zubáča

Tú sú plaváky na lov zubáča. Keďže zubáč je dravec, ktorý je veľmi vyberavý a opatrný, používame plaváky, ktoré sú jemnejšie a menšie. Tak isto nástraha je väčšinou menšia.  Stačia nám teda menšie plaváky. Tak isto, veľkosť plaváku používame podľa toho, na akej vode lovíme , či je to voda stojatá, alebo prúdna, na akú hĺbku vody chytáme. Podľa toho volíme veľkosť plaváku.
 


Autor: Peter Martiš ml.

 

Navrch stránky