Aké plaváky na kapry

Aké plaváky na kapry

Lov kapra na plavák je veľmi populárnou alternatívou lovu tejto ryby a vyžaduje určitú intimitu. Ide zväčša o lov v tesnej blízkosti brehu. Pre aké kaprárske plaváky sa rozhodnúť? Poradíme vám.

Kedy sa oplatí použiť na lov kapra plavák?

Hlavne, ak chceme loviť na krátke vzdialenosti v tesnej blízkosti brehu alebo pri prekážkach, kde sa kapry s obľubou zdržiavajú. Výhodou je to, že nemusíme rozkladať stojany, signalizátory a podobne.

Ďalej, ak chceme preloviť viac úsekov, prípadne hĺbok. Pri tomto love totiž masívne nekŕmime, takže si v podstate vieme spraviť toľko lovných miest, koľko uznáme za vhodné. Ďalšou výhodou je, že plavák nám presne ukazuje, kde máme nástrahu, takisto aj smer pohybu ryby s nástrahou.  No a samozrejme sa lov na plavák oplatí, ak nemáme čas a chceme si na pár hodín vybehnúť sa pobaviť s jemnou technikou.


kaprárske plaváky
Výhodou lovu kapra na plavák je aj možnosť rýchleho presúvania sa pri vode za kaprami.

 

Aké sú výhody lovu kaprov na plavák?

Veľkou výhodou lovu kaprov na plavák v porovnaní s klasickou kaprárinou je to, že pri love s plavákom ste mobilní. Jednoducho, prehadzujete miesta, kde vidíte aktivitu rýb, hlavne na stojatých vodách. Kŕmime skôr častejšie v menších množstvách, ako naraz a veľké množstvo. To môže kapra, hlavne skúsenejšieho, niekedy odplašiť.
 


Akú výbavu na lov kaprov na plavák?

Na lov s plavákom nám bohato postačuje ľahší a kratší prút, keďže tu nejde o žiadne silové zdolávanie, skôr o vychutnávanie si zážitku. Ďalej úplne postačí menší navijak a silon kľudne 0,25mm. Obozretnosť sa vypláca. V tomto prípade treba mať oči na stopkách a kontrolovať si vždy brzdu na navijaku. Plavák musíte mať neustále na očiach a pri najmenšej nepozornosti môžeme v tom lepšom prípade len nepremeniť záber. V tom horšom prísť o celú výbavu.  

 

Aké plaváky použiť na lov kapra? 

Poznáme niekoľko typov plavákov pri love kapra. Spoločné majú hlavne to, že majú hrubšie a väčšie anténky, pretože väčšinou používame aj väčšie nástrahy, ako kukurica, peletka a podobne. Typ plaváku a jeho gramáž si vyberáme podľa toho, ako ďaleko od brehu a v akej hĺbke budeme loviť. Samozrejme, výber kaprárskeho plaváku závisí aj od sily vetra.  Pri love vo väčších hĺbkach ako je dĺžka prútu, je lepšie použiť plavák priebežný. Priebežné plaváky sú väčšinou nedovážené, takže si ich musíme vyvážiť sami. Pri love v plytších vodách sa viac používajú predvážené fixované plaváky, tzv. wagglery. Existujú aj typy kaprových plavákov na chemické svetlo, čo je samozrejme výhodou pri love v noci. 

kaprárske plaváky




Kliknite pre sortiment:

Kaprárske plaváky




Ako delíme kaprárske plaváky?


Základné delenie kaprárskych plavákov je teda: 
  • Pevné
  • Priebežné
  • Predvážené
  • Nepredvážené
  • Plaváky svietiace

 

kaprárske plaváky


Lov kapra na plavák je naozaj predovšetkým o tom, byť maximálne pozorný a nehlučný. Základom úspechu pri tomto love je sledovať nepretržite plavák. Ďalej, treba vedieť rozoznať záber, pretože ľahký plavák sa môže prinoriť aj pri náhodnom narazení malej rybky do silonu či anténky plaváku. Pri zásekoch v týchto situáciách sekáme do prázdna. Vždy si treba skontrolovať a nastaviť brzdy na našich navijakoch, aby sme predišli stratám. No a potom už len čakať na záber a zdolávať. Rozhodne má tento spôsob lovu kapra svoje nezameniteľné čaro.


Kliknite pre sortiment:

Kaprárske plaváky

Navrch stránky