Motory nielen pre rybárov

Motory nielen pre rybárov

autor: S.C.

Motory nielen pre rybárov.

V čase kaprárskej a prívlačovej sezóny má svoje miesto aj elektromotor, ako prostriedok na tiché, nehlučné premiestnenie, zavážanie, vyhľadávanie lovných miest a lov rýb.

Elektromotory sú vhodné nielen pre rybárov, ale aj na rekreačné účely. Trh ponúka viac značiek. Pri výbere si treba uvedomiť, na aké účely bude elektromotor používaný, a čo sa od neho bude očakávať.

Dôležité faktory pri výbere sú hlavne tieto:
VÝKON: Ak bude niekto tvrdiť, že vlastní elektromotor s výkonom 2 konských síl (HP), tak je s ním lepšie ukončiť rozhovor, lebo nevie o čo ide. V prípade elektromotora sa rotačný pohyb lodnej skrutky ("vrtule") mení na priamočiary pohyb člna, resp. iného lodného zariadenia. Medzi lodnou skrutkou a člnom nastáva ťah, ktorý sa uvádza väčšinou v librách, zvyčajne v rozsahu od 25 libier (lbs) do 55 libier. Tento údaj možno uviesť v číselnom označení motora. Napríklad označenie motora Rhino VX44, znamená že motor má ťah na lodnej skrutke 44lbs.
Výkon sa uvádza aj vo wattoch a je zvyčajne v rozsahu od 100W do 500W.
Motory s ťahom do 35 lbs sú vhodné na pokojné vody, bez silného prúdu a bez veľkých vĺn. Ak sa objavia vlny, môžu nastať ťažké chvíle s veľkým dopadom na akumulátor.
Všeobecne prevláda nesprávny názor, že elektromotor je len na pokojnú, stojatú hladinu. Nie je to tak.

Aby nenastali problémy vo vlnách, možno odporučiť elektromotor s ťahom nad 50 lbs. Taký motor zvládne aj vlny s výškou a v núdzi možno bez problémov zapriahnuť do vleku aj inú loď. Ak by niekto predsa túžil po elektromotore s ťahom 1HP, sú to väčšinou zariadenia na napätie 24V a sú približne 2-až-3-násobne drahšie ako zariadenia na napätie 12V.
Môže sa Vám tiež stať, že sa stretnete s údajom maximálna hmotnosť lode, ktorá sa pohybuje do 2000kg. Treba si uvedomiť, že je to údaj pri ideálnych podmienkach: bezvetrie a stojatá voda. Lepšie je uvažovať s 1 až 1/3 tohto údaju, aby Vás nič neprekvapilo. Motory k lodiam do 1000kg sa odporúča použiť k ľahkým, nafukovacím člnom a na člny, ktoré sa budú používať predovšetkým na stojatej vode.

SPOTREBA: Je to jeden z najdôležitejších údajov, a preto pri kúpe si o nej vyžiadajte informáciu. Uvádza sa v Ampérhodinách (Ah) a jednoducho sa dá vypočítať koľko hodín akumulátor vydrží (za predpokladu úplného nabitia). Napr.: V prípade akumulátora 105Ah a motora s príkonom 9A (čo zodpovedá 1.rýchlostnému stupňu motora RHINO VX28), výpočet je: 105Ah/9A=11,7h. Pri trvalom odbere príkonu 9A vydrží akumulátor necelých 12 hodín. Treba poznamenať, že spotreba závisí od zaradeného rýchlostného stupňa.

AKUMULÁTOR: K motorom sa ako doplnkové príslušenstvo dodávajú aj akumulátory, ktoré svojou konštrukciou a vlastnosťami dovoľujú tak vysoký okamžitý ako aj trvalý odber prúdu. Zo známych značiek akumulátorov sú to napr. Rhino DELPHI® Marine Battery. Je dôležité, aby sa používali len akumulátory, ktoré sú svojou konštrukciou vhodné na používanie s lodnými motormi. Pri používaní v náročných podmienkach je ich životnosť oveľa vyššia ako je životnosť bežného akumulátora.
Životnosť takýchto akumulátorov je garantovaná a nemení sa v závislosti od počtu nabíjacích cyklov. Preto možno dobíjať akumulátory vždy po použití. Veľkou výhodou je ak sú akumulátory vybavené indikátorom stavu nabitia. Poskytuje to používateľovi informáciu, kedy je potrebné akumulátor dobiť. Z dôvodu zvýšenia životnosti akumulátora je vhodné skladovať akumulátor v nabitom stave. Akumulátor sa musí skladovať v chladnejšom prostredí. V teplých podmienkach sa urýchli samovybíjací proces.
Vývody z akumulátora sú skonštruované na pripojenie normalizovaných svoriek na autobatériu alebo káblov s prípojným okom na vývody so závitom a krídlovou maticou.
Špeciálne akumulátory sú skonštruované na veľké zaťaženie. Obsahujú prepracované oloveno-kadmiové články, hustý elektrolyt na zvýšenie životnosti, pevné doskové oddeľovacie prepážky odolné proti skratu, skratuvzdorný plastový dolný lem, pripevnenie vývodov akumulátora odolné proti poškodeniu vibráciami a tepelne utesnený vysoko nárazuvzdorný polypropylénový obal.
Zanedbateľná nie je samozrejme ani záručná doba. V súčasnosti je už štandardná 2 roky.
ZHRNUTIE:
Motor. ako aj čln, či sonar je vec, ktorú si nekupujeme na 1 rok. Treba si dobre rozmyslieť na čo a kde bude využívaný. Výkonnejšie motory majú väčšiu spotrebu, ale aj rozmery. Pokiaľ nemáte problém s premiestňovaním akumulátora a má kapacitu min.105Ah, tak budete určite spokojní. U týchto motorov nedosiahnete väčšiu rýchlosť, ako 6 - 7km/h, ale ich výkon garantuje, že sa nemusíte báť nepríjemností ani vo vlnách a v prúde.
Niekedy je dobré zvoliť zlatú strednú cestu, a to u motora o ťahu cca 40 lbs (hmotnosť člna 1000 - 1300 kg).
Tieto motory zvládnu aj prúd, aj vlny a majú priaznivú spotrebu.
Osobne si neviem rybačku bez elektromotora ani predstaviť. V spojení so sonarom je to prostriedok na tiché vyhľadávanie lovných miest, zavážanie, na jeseň na twistrovanie, a v lete aj na rekreačné účely.
Elektromotor je: ekologický, tichý, bezpečný. Vyznačuje sa jednoduchou montážou a údržbou.

Prevody jednotiek:
1 kp (kilopond) = 2,2 lbs (libier) = 9,8 N (Newton) = 0,98 kg
1 lbs=4,45 N=0,45 kp=0,45 kg
1 N=0,22 lbs=0,10 kp=0,10 kg
1HP=745,7W

S.C.

Navrch stránky