Aký rybársky bivak vybrať

Aký rybársky bivak vybrať

Bivak je neodmysliteľnou súčasťou pohodlnej rybačky v prípade viacdňových rybárskych výprav. Poskytuje ochranu pred dažďom, vetrom, chladom , ale aj teplom. Slúži ako priestor na odpočinok, či uskladnenie potravín a rybárskej výbavy. 

Kritériá voľby bivaku na ryby

Pri voľbe bivaku musíme brať do úvahy niekoľko podstatných faktorov. 


Počet osôb v bivaku

V prvom rade sa musíme rozhodnúť, koľko osôb bude bivak využívať. Pokiaľ ste samotár, postačí vám prístrešok pre jednu osobu. Počtom osôb sa myslí počet lehátok, ktoré sa doň zmestia. Na trhu sú však prístrešky aj pre dve alebo tri osoby.
 

Dĺžka výpravy

Ďalej musíme zvažovať, na aké dlhé výpravy budeme bivak využívať. V tomto bode zvažujeme transportný rozmer, hmotnosť a rýchlosť zloženia bivaku. 


Cena bivaku

No a samozrejme, pozeráme aj na cenu. Existuje nesmierne množstvo výrobcov bivakov v rôznych cenových kategóriách. Rozhodujeme sa, samozrejme, v rámci našich možností. 


Účel bivaku

A na čo nám má bivak konkrétne slúžiť? Chceme ho mať len ako prístrešok pred dažďom, či ako kompletnú základňu našej výpravy?  Tieto a mnoho ďalších otázok by sme si mali zodpovedať predtým, než sa rozhodneme.


bivaky
Extra veľký bivak - Faith Colossus 420x315x190cm


Na aké vlastnosti treba prihliadať pri výbere bivaku?


Nesmierne dôležitými faktormi pri voľbe správneho bivaku sú aj jeho vlastnosti. 


Vodný stĺpec

Vodný stĺpec je najpodstatnejšou vlastnosťou, na ktorú by sme sa mali sústrediť pri výbere bivaku. Jedná sa o konkrétnu číselnú hodnotu, ktorá definuje nepremokavosť. Samozrejme, bolo by asi veľmi nepohodlné a nepríjemné, keby sme my a naše veci v bivaku premokli. Aj pre to sa táto vlastnosť považuje za jednu z najdôležitejších. Vodný stĺpec sa líši podľa výrobcu, rádovo sa pohybuje niekde medzi 5-15000mm. 


Funkčnosť bivaku

Ďalšie kritériá, ktoré zvažujeme sú napríklad to, či má byť náš prístrešok uzatvárateľný, či má mať moskytieru, či má mať odnímateľnú podlahu, zadné vetranie, bočné okná a podobne. 


Konštrukcia bivaku

Nesmieme však zabudnúť ani na stabilitu. Určite je dôležité, aby konštrukcia bola vyrobená z dostatočne masívneho materiálu, aby aj pri mimoriadne silnom vetre náš prístrešok odolal. 


Podlepené švy

V neposlednom rade a nemenej dôležité je aj to, aby mal kvalitne podlepené švy. 


Podlaha

Pozornosť určite treba venovať aj vlastnostiach podlahy. V tomto bode treba zvažovať jej kvalitu a nepriepustnosť. Najkvalitnejšie podlahy majú nepriepustnosť minimálne 6000mm a mali by byť vyrobené z kvalitného PVC.



Rozdelenie prístreškov


No a poďme si rozdeliť prístrešky podľa tvaru, typu. Delíme ich na:

prístrešok

Prístrešok (shelter)

Vhodný na krátke výpravy. Ľahký, nezaberá takmer žiadne miesto a je vhodný pre dvoch rybárov s kreslami, poprípade pre jedného s lehátkom. Vytvára ochranu pred dažďom, vetrom, ale aj slnkom. Nedisponuje všetkými štyrmi stenami ako bivak.

bivak brolly

Dáždnikový prístrešok (brolly)

Vhodný na kratšie výpravy. Obrovskou výhodou je veľmi rýchle rozloženie aj zloženie. Rozprestrieme ho ako dáždnik a iba ho ukotvíme do zeme. Netreba spájať konštrukčné tyče, takže šetríme čas. Možno zakúpiť aj s prednou uzatvárateľnou stenou. Nedisponuje všetkými štyrmi stenami ako bivak.

bivak

Garážový prístrešok BIVAK (bivvy)

Sú mohutnejšie, rozmerovo väčšie, ťažšie, no zároveň sú komfortnejšie a stabilnejšie. Bivaky rozhodne berieme na dlhšie výpravy. Rozmerovo si každý vyberie, čo mu vyhovuje. Štandardne sú určené pre 2 osoby, no na trhu sú samozrejme aj väčšie varianty. K tomuto typu prístrešku, je možné zakúpiť aj druhú vrstvu – zimný prehoz.

Čo je zimný prehoz a na čo nám slúži?

Zimný prehoz je v podstate druhá vrstva, ktorou zakrývame svoj bivak. Prichytáva sa k bivaku a aj sa rovnako ukotvuje do zeme. Doporučujem si určite k bivaku zakúpiť aj prehoz, pretože nášmu bivaku dodáva stabilitu, predlžuje životnosť a vlastnosti materiálov, poskytuje vyšší tepelný komfort, čo ocenia nadšenci rybolovu v chladnejších mesiacoch a chráni náš bivak aj pred prudkým slnkom, teda bivak nezvetráva. Zimným prehozom rozhodne nič pokazíte, skôr naopak, posuniete svoj pobyt na rybách na vyššiu úroveň.


Aký je rozdiel medzi stanom, bivakom a prístreškom?

Stan má podlahu, a to buď pevnú alebo odnímateľnú (odnímateľnú podlahu majú aj niektoré bivaky, čiže sú to v podstate stany)
Bivak je bez podlahy, príp. disponuje odnímateľnou podlahou
Prístrešok (shelter) nemá všetky steny - teda aj brolly je prístrešok

 


Bivak Avatar s nafukovacími rebrami

Najjednoduchší bivak na postavenie na trhu. Bivak vybavený nafukovacími rebrami, ktoré ho dokonale vytvarujú. Nafukovací bivak je vyrobený z pevnej priedušnej tkaniny a je vybavený extra silnou podlahovou plachtou. Rozmer 280x330x150cm

Viac tu ----




 

Bivaky

Navrch stránky