Ako vybrať kaprový prút SPORTEX

Ako vybrať kaprový prút SPORTEX Pred nákupom nových kaprových prútov nastane u každého rybára dilema. Správne vybrať značku, dĺžku, vrhaciu záťaž...  Ako si správne poradiť pri výbere kaprárskeho prútu, ktorý by vyhovoval vašim požiadavkám? Poradíme vám.

 

Na túto neľahkú úlohu - poradiť všetkým kaprárom pri výbere vhodného kaprového prútu - som sa rozhodol podujať a aspoň v základných bodoch vám opíšem hlavné kritériá výberu.

V prvom rade sa musíte rozhodnúť a určiť si, načo budete daný prút používať. Či potrebujete

  • nahadzovať na veľké vzdialenosti,
  • vyvážať svoje montáže, 
  • chytať len pod nohami,
  • či sú na danej lokalite prekážky, kedy musíte rybu zastaviť
  • alebo máte pred sebou voľnú vodnú plochu, kde si môžete vychutnávať zdolávanie rýb.


To sú úplne základné kritériá, z ktorých musíte vychádzať. 

 

Chcete nahadzovať na veľké vzdialenosti?

Pri nahadzovaní na veľké vzdialenosti potrebujete pravdepodobne prúty dlhé 12ft.-13ft. (cca 3,6 až 3,9m) a s vrhacou záťažou 3,25lbs. – 3,75lbs. Pri výbere hľadajte prúty, ktoré majú tuhšiu spodnú časť s citlivou špičkou. Takýto prút by mal byť aj dostatočne rýchly, to znamená čo najrýchlejšie prestať kmitať pri hode, aby vaša montáž smerovala presne na určené miesto.

Tu by som ale chcel povedať, že prúty najmä kaprové alebo boilesové sú označené v LB (librách), viď 3,25lbs. – 3,75lbs. Toto označenie nepredstavuje vrhaciu záťaž, ale udáva ťah v librách, pri ktorom sa prút ohne do pravého uhla.

 

Chcete chytať na malé vzdialenosti na vodách bez prekážok?

Pravým opakom sú malé vzdialenosti bez prekážok, kde si môžete vychutnať každý pohyb a výpad rýb. Tu sú dokonalé kratšie prúty 11ft.-12ft. (cca 3,3 až 3,6m) a 2,5lbs. – 3 lbs., ktoré sa ohýbajú až k úchytu navijakov. 

 

Chcete loviť z člna?

Pri love z člna zasa kratšie prúty 9ft. - 10ft., vďaka ktorým bude jednoduchšia manipulácia s prútom pri zdolávaní alebo ukladaní montáží na otvorenej vode. Testovacia krivka znova závisí od prekážok vo vode a od použitej záťaže na vašich montážach. 

 

Moja rada na záver

Síce univerzálny prút neexistuje a každému vyhovuje niečo iné, ale taký stred by mohol byť prút v dĺžke 11ft. – 12 ft. (cca 3,3 až 3,6m) a vrhacou záťažou 2,75lbs – 3,25 lbs. Tento prút pravdepodobne využijete v rôznych situáciách. Jednou takou pomôckou pri správnom výbere je graf z dielne firmy Sportex, ktorý rozdeľuje aktuálne modely a znázorňuje ich testovacie krivky.

 

ohyb prútov sportex

 

Viem, že predchádzajúce riadky boli veľmi všeobecne napísané, ale ešte stále máte možnosť prísť na naše výstavy a vysnívané prúty vyskúšať. Prajem šťastnú ruku pri výbere.
 
V duchu C&R  Janči Zselenák

 

jan zselenak

Ján Zselenák

Kaprár z východného Slovenska, ktorý má na svojom konte množstvo pekných úlovkov nad 25+. Patrí k testerom prútov Sportex, takže vie o nich poskytnúť detailné informácie. Stretnete ho napr. na rybárskych výstavách v Košiciach, kde vám ochotne poradí pri výbere udice na lov kapra.



Kliknite pre : Kaprové prúty SPORTEX »»»

Navrch stránky